Lees ook…

De Nobelprijs chemie 2020 werd gewonnen door de mensen die de CRISPR-Cas9-techniek uitgevonden hebben
De Nobelprijs chemie van 2020 werd gewonnen door Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna, voor de ontwikkeling van de CRISPR-Cas9-techniek: een ‘genetische schaar’ die precieze wijzigingen in het DNA toelaat.

Waarom zit er ijzer in onze cornflakes?
Heb jij het experiment al gedaan? Met een magneet kan je stukjes ijzer uit je cornflakes halen. Maar waarom zit dat er eigenlijk in?

Waarom wordt waterstof niet meer gebruikt om te vliegen?
Waterstof werd vroeger gebruikt als brandstofmiddel in zeppelins. Een zeppelin was een soort luchtschip gebaseerd op het principe van een luchtballon. Omdat waterstof veel lichter is dan zuurstof was dat dus de ideale stof om transportmiddelen de lucht in te krijgen. Bovendien was dat ook veel gemakkelijker te verkrijgen dan helium.

Kunnen we binnenkort onze kinderen zelf samenstellen?
“Blauwe ogen, blond haar, en zonder sproetjes als dat kan!” Zo kunnen we misschien in de toekomst de zwangerschap gaan manipuleren. Al onze uiterlijke kenmerken worden bepaald door ons DNA. Wetenschappers komen elke dag meer te weten over hoe onze genetische code in elkaar zit.

Kunstoog voor robots en blinden
Onze ogen zitten complex in elkaar. Ingenieurs proberen al jaren het menselijke oog na te maken om zo blinden (terug) te laten zien.

Wetenschappers hebben de kleinste boot ooit gemaakt
Onderzoekers van de universiteit van Leiden hebben een boot gebouwd. Maar niet zomaar eentje: een minuscuul klein exemplaar. Het bootje is zo uniek, dat hij zelfs het allerkleinste 3D-geprinte schip ter wereld is. We kunnen er dus niet mee de oceaan op. Maar het bootje kan ons wel veel nieuwe inzichten verschaffen over zogenaamde ‘microzwemmers’.