
Lees ook…

Natrium
Natrium is een zilverkleurig alkalimetaal. Natrium is al lange tijd bekend in allerlei verbindingen. Tijdens de Middeleeuwen werden natriumhoudende verbindingen gebruikt als middel tegen hoofdpijn. Ook is het 1 van de grootste bestanddelen van natriumchloride (keukenzout).

Waterstof
Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Meer dan 90% van de atomen in het heelal zijn waterstofatomen. Het komt in normale omstandigheden voor als kleurloos, reukloos en zeer ontvlambaar. Het wordt onder andere toegepast voor de productie van zoutzuur, als raketbrandstof, het koelen van generatoren…

Helium
Helium is een kleurloos en reukloos edelgas en heeft het laagste kookpunt van alle elementen. Het is na waterstof het meest voorkomende element in het universum. Het was het eerste gas dat werd gebruikt om luchtballonnen en luchtschepen mee te vullen. Het wordt tegenwoordig ook gebruikt voor hoogteonderzoek en meteorologische ballonnen.

Op deze planeet heeft de lucht een heel andere kleur
Wetenschappers die de ruimte in kaart brengen, hebben met behulp van telescopen en een planetenjager de atmosfeer van een verre exoplaneet onderzocht. Toen ze de planeet met de naam, WASP-79b, aan het bestuderen waren kwamen ze tot een opmerkelijke ontdekking. De lucht is er niet blauw, zoals bij ons, maar… geel.

Wetenschappers hebben de kleinste boot ooit gemaakt
Onderzoekers van de universiteit van Leiden hebben een boot gebouwd. Maar niet zomaar eentje: een minuscuul klein exemplaar. Het bootje is zo uniek, dat hij zelfs het allerkleinste 3D-geprinte schip ter wereld is. We kunnen er dus niet mee de oceaan op. Maar het bootje kan ons wel veel nieuwe inzichten verschaffen over zogenaamde ‘microzwemmers’.

De bodem van de oceaan lost op
Onze levensstijl heeft nog meer invloed op de natuur dan gedacht. De oceaanbodem bestaat uit het mineraal calciet, gevormd uit skeletten en schelpen van dieren en koralen. Maar door de grote uitstoot van CO2, die zelf de bodem bereikt, worden de oceanen zuurder. Zo zuur dat al die skeletten en schelpen letterlijk oplossen.
Dat is duidelijk te merken omdat de bodem een kenmerkende witte kleur heeft, maar nu dus steeds meer donkerbruin wordt. Dit kan grote gevolgen hebben op het zeeleven zoals we dat kennen.