
Lees ook…

Er zijn ongeveer 350.000 chemicaliën in omloop
En van een groot deel weten we te weinig. In bijna alles wat we gebruiken worden chemicaliën verwerkt. Maar hoeveel verschillende stoffen zijn er eigenlijk? Op die hamvraag wilde een onderzoeksteam in een nieuwe studie een antwoord formuleren. De laatste keer dat dit werd onderzocht bleken er ruim 100.000 verschillende industriële chemicaliën te bestaan. Maar dat blijken er nu veel meer te zijn: zo rond de 350.000.
Wat zijn chemicaliën?

Waarom is kernenergie onze grootste bron van elektriciteit?
Wereldwijd de grootste manier hoe wij elektriciteit opwekken is via kerncentrales. Maar kernenergie heeft ook een heel slecht imago. Denk aan de gevaren van radioactief afval, dat wordt veroorzaakt door deze centrales. Maar waarom gebruiken we het dan nog steeds?
Wat is kernenergie?

Op deze planeet heeft de lucht een heel andere kleur
Wetenschappers die de ruimte in kaart brengen, hebben met behulp van telescopen en een planetenjager de atmosfeer van een verre exoplaneet onderzocht. Toen ze de planeet met de naam, WASP-79b, aan het bestuderen waren kwamen ze tot een opmerkelijke ontdekking. De lucht is er niet blauw, zoals bij ons, maar… geel.

Waterstof
Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Meer dan 90% van de atomen in het heelal zijn waterstofatomen. Het komt in normale omstandigheden voor als kleurloos, reukloos en zeer ontvlambaar. Het wordt onder andere toegepast voor de productie van zoutzuur, als raketbrandstof, het koelen van generatoren…

Natrium
Natrium is een zilverkleurig alkalimetaal. Natrium is al lange tijd bekend in allerlei verbindingen. Tijdens de Middeleeuwen werden natriumhoudende verbindingen gebruikt als middel tegen hoofdpijn. Ook is het 1 van de grootste bestanddelen van natriumchloride (keukenzout).