
Lees ook…

Hoe krijgen we een raket de ruimte in?
Onlangs waren we getuige van de eerste commerciële bemande raketlancering. SpaceX van Elon Musk schreef daarmee geschiedenis. Bij een lancering komt heel wat wetenschap aan te pas, dus ook chemische reacties.

Bacteriën in de zeebodem vormen stroomkabels
In de bodem van de zee zitten bacteriën. Die bacteriën vormen kabels die elektrisch geladen zijn. Vlaamse en Nederlandse onderzoekers hebben onderzocht hoeveel stroom die kabels bevatten en het is niet weinig!

Wetenschappers hebben de kleinste boot ooit gemaakt
Onderzoekers van de universiteit van Leiden hebben een boot gebouwd. Maar niet zomaar eentje: een minuscuul klein exemplaar. Het bootje is zo uniek, dat hij zelfs het allerkleinste 3D-geprinte schip ter wereld is. We kunnen er dus niet mee de oceaan op. Maar het bootje kan ons wel veel nieuwe inzichten verschaffen over zogenaamde ‘microzwemmers’.

Helium
Helium is een kleurloos en reukloos edelgas en heeft het laagste kookpunt van alle elementen. Het is na waterstof het meest voorkomende element in het universum. Het was het eerste gas dat werd gebruikt om luchtballonnen en luchtschepen mee te vullen. Het wordt tegenwoordig ook gebruikt voor hoogteonderzoek en meteorologische ballonnen.