Women in stem
Al gehoord van "STEMinist"?

Kiezen tussen "brains" of "beauty"? Hoeft helemaal niet !

Françoise Chombar, voorzitter van het STEM-platform, denk alvast dat meisjes even geschikt voor wetenschap en techniek als jongens. En wij zijn daar zeker meer akkoord !

Canadese geologen hebben een nieuw mineraal ontdekt in een Zuid-Afrikaanse diamant
Nieuw mineraal ontdekt binnenin een diamant

"De Canadese geologen haalden het korreltje uit de diamant en onderwierpen het aan een grondige scheikundige analyse. 

Het korreltje is zes keer kleiner dan een zandkorrel. 

De onderzoekers hebben het de naam goldschmidtiet gegeven, als eerbetoon aan Victor Moritz Goldschmidt."

Hoe wek je een dino weer tot leven?
Hoe wek je een dino weer tot leven?

Hoe haalbaar is het om dinosaurussen terug tot leven te wekken zoals ze doen in de film Jurassic World? Volgens Hollywood is het een simpel proces, maar in werkelijkheid bevat het recept voor een levende dino een aantal erg moeilijk te verkrijgen ingrediënten.

Materiaalkunde maakt de tennisser
Materiaalkunde maakt de tennisser

Voor zij die er nog aan twijfelen: het tennisseizoen is volop bezig. Wimbledon is nog maar net achter de rug of de US Open staat voor de deur. Van 31 augustus tot 13 september strijden de beste spelers ter wereld om de fel begeerde beker. Daarvoor trainen ze uren op en rond de tennisvelden. Talent en doorzettingsvermogen heeft er veel mee te maken, maar geen enkele tennisser is iets zonder een grondige kennis van zijn materiaal.

Jupiter en Pluto blazen warm en koud
Jupiter en Pluto blazen warm en koud

Twee Amerikaanse ruimtesondes hebben de afgelopen maanden twee planeten van ons zonnestelsel onder de loep genomen: de gasreus Jupiter en de minuscule dwergplaneet Pluto. Uit hun onderzoek is duidelijk gebleken dat de atmosferen van deze twee planeten enorm van elkaar verschillen. Ook de chemische samenstelling en de overvloed aan chemische elementen zijn helemaal anders dan wat wij hier op Aarde kennen! Klaar om af te dalen naar het binnenste van deze buitenaardse atmosferen?

Als de natuur duizenden lichtjes aansteekt
Als de natuur duizenden lichtjes aansteekt

Heb je ze al eens gezien? Tijdens die lange zomernachten in het bos of op het platteland? Je verwacht ze niet, maar plots beginnen er rondom jou kleine lichtjes te branden!
Ze worden feller, doven terug uit en verplaatsen zich. Welkom in de wondere wereld van de lichtgevende insecten. Vuurvliegjes zijn hier de bekendste bewoners, maar er leven zeker nog andere lichtgevende insecten zoals kevertjes die op een slimme manier hun vijanden willen misleiden

Chemie: dat geeft vonken!
Chemie: dat geeft vonken!

Chemie: dat geeft vonken!

Ooh, zo mooi blauw... en waauw: wat een prachtige rode en gouden finale!' Of het nu voor de Belgische nationale feestdag is of voor de overgang naar het nieuwe jaar: vuurwerkliefhebbers laten zich met veel plezier verwonderen door het knallende spektakel aan de donkere hemel.

Parfums zijn voor 98% synthetisch
Parfums zijn voor 98% synthetisch

Het zal je misschien verbazen, maar zowat 98% van alle substanties in de parfumeriezaken bestaan uit synthetische moleculen. En waarom dat een goede zaak is, lees je hier!