Chloor is een reactief groengeel gas dat met vrijwel alle andere elementen verbindingen aangaat. De bekendste is NaCl, te vinden in keukenzout en zeewater. Chloor is ruimschoots aanwezig in oceanen, met een gewichtsaandeel van bijna 2%. Zeeën en oceanen bevatten 30 tot 40 gram zout per liter. Chloorgas is het allereerste chemische wapen, gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gelukkig heeft het element ook z'n goede kanten. Het redde vele levens bij het desinfecteren van water bij de Londense cholera-epidemie in het midden van de negentiende eeuw. Nog steeds is de ontsmetting van (zwem)water een belangrijke toepassing van chloor. Het is ook van belang bij de productie van geneesmiddelen.
Chloor

Lees ook…

Nooit meer bloed laten trekken dankzij deze pleister
Haat je ook naalden? Je bloed laten trekken vinden velen vreselijk. Nu is daar mogelijk een oplossing voor gevonden. Een pleister! Wetenschappers hebben een klein apparaatje ontwikkeld dat via je zweet ziektes kan opsporen. Het zit verstopt in een pleister die gemakkelijk je zweet kan opvangen. Het enige dat je moet doen is een je eens goed inspannen.

Waarom een bierbrouwer ook een beetje chemicus is
Bier, het is 1 van de meest populaire drankjes ter wereld. Wereldwijd wordt het gemaakt en gesmaakt. Maar wist je dat het maken van bier een heel chemisch proces is?

Berylium
Beryllium is een donkergrijs aardalkalimetaal. Het is een goed materiaal om röntgenvensters van te maken omdat deze straling gezien de lage massadichtheid van beryllium niet sterk wordt geabsorbeerd en het metaal aan de andere kant sterk genoeg is om een vacuümsysteem te kunnen afsluiten.

Chloor
Chloor is een reactief groengeel gas dat met vrijwel alle andere elementen verbindingen aangaat. De bekendste is NaCl, te vinden in keukenzout en zeewater. Chloor is ruimschoots aanwezig in oceanen, met een gewichtsaandeel van bijna 2%. Zeeën en oceanen bevatten 30 tot 40 gram zout per liter. Chloorgas is het allereerste chemische wapen, gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gelukkig heeft het element ook z'n goede kanten.
Er is mogelijk buitenaards leven op Venus
Op Venus werd nooit gedacht dat er leven zou bestaan. De planeet heeft een gemiddelde temperatuur van 500°C en in de lucht hangen verstikkende wolken van zwavelzuur. En toch hebben wetenschappers een heel grote hoeveelheid fosfine gevonden.

Honger de dag na een avondje zwaar drinken? Dat is normaal.
Een proteïne is de oorzaak van de honger bij muizen.