artikel

De Nobelprijs chemie van 2020 werd gewonnen door Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna, voor de ontwikkeling van de CRISPR-Cas9-techniek: een ‘genetische schaar’ die precieze wijzigingen in het DNA toelaat.

De techniek laat toe om met ongekende precisie wijzigingen aan te brengen in DNA. Genbewerking met CRISPR-Cas is standaardgereedschap geworden in het lab. In de geneeskunde wordt CRISPR onder meer gebruikt bij de ontwikkeling van immunotherapie tegen kanker en behandelingen voor erfelijke ziektes. De eerste klinische studies met behandeling voor bloed- en oogziektes zijn op dit moment al aan de gang.

‘Deze genetische schaar zal ons allemaal beïnvloeden’, aldus het Nobelprijs comité. ‘Emanuelle Charpentier en Jennifer Doudna hebben gereedschap ontwikkeld dat de levenswetenschappen een nieuw tijdperk inloodst.’

Lees ook…

meme 14
artikel
Waarom ziet de lucht rood bij hevige bosbranden?

Momenteel woedt er een hevige bosbrand in Californië. Door de immense omvang en de grote hoeveelheid roet, ziet de lucht daar felrood. Een spectaculair zicht en prachtig om naar te kijken. Maar het is een beeld met een verwoestende betekenis en het is zeer ongezond.

element
Fluor

Het element fluor komt in monoatomische vorm niet voor in de natuur. Het komt uitsluitend voor in verbinding met andere elementen.

artikel
Vliegen we binnenkort naar school?

Vliegende auto’s, het blijft iets waar we allemaal van dromen. Maar wist je dat ze eigenlijk al bestaan? Het Britse bedrijf Airspeeder heeft een vliegende auto op de markt gebracht. Voorlopig kan je het nog niet kopen. Ze willen de auto’s eerst inschakelen als middel voor race wedstrijden.

Hoe werken ze?

artikel
Koeien zullen vanaf nu veel minder scheten laten dankzij zeewier!

Koeien laten heel veel scheten en deze zijn slecht voor ons milieu! Want al dat methaangas dat vrijkomt zijn extra broeikasgassen in onze atmosfeer.

En dus zochten wetenschappers hiervoor een oplosing. Gedurende vijf maanden voegden ze kleine hoeveelheden zeewier toe aan het voer dat 21 vleeskoeien kregen. Vervolgens keken ze of dat invloed had op de uitstoot van de koeien.

De resultaten bleken spectaculair te zijn!

stamcel
Wetenschappers creëren een nieuwe vorm van leven

Kleine klompjes cellen die zich kunnen voortbewegen, samenwerken en zichzelf herstellen als ze beschadigd zijn. Xenobots heten ze. Een nieuwe vorm van leven, ontworpen door een computer en gebouwd uit kikkercellen.

Ontdek ook…