Een hondenneus in je smartphone

hondenneus

Een hondenneus is zeer goed in het opmerken van verschillende, specifieke geuren. Alexander Cruz (KU Leuven – VUB – Imec) zoekt naar een manier om er één in je smartphone te verwerken.

Die hondenneus vangt bijvoorbeeld dan je ademgeur op en detecteert welke mogelijke ziektes je hebt. Zo wordt je via je smartphone gealarmeerd wanneer je mogelijk longkanker, corona, of andere ziektes hebt. Een zeer handig hulpmiddeltje dus.

Maar hoe werkt dat dan?

Een hondenneus kan gemaakt worden via “metaal-organische roosters”. Je kan ze vergelijken met een spons. Ze vangen alle geuren op, wanneer ze een match hebben met de geur waarop ze ingesteld zijn om te ontvangen, dan gaat er een alarmbelletje af en krijg je de melding.

Of die technologie ooit echt in je smartphone komt, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Lees ook…

artikel
Lijm is de oplossing om ijsberen te kunnen opsporen

Wetenschappers zoeken al jaren een manier om ijsberen beter op te sporen. Dit is nodig om te bestuderen hoe deze dieren leven en welke impact het klimaat op hun heeft. Het probleem is dat deze beren in erg moeilijke klimaten overleven. Ze klimmen op ijsbergen en zwemmen soms diep onder water. Dat maakt het heel moeilijk om de tracker op hen te bevestigen, en vooral ervoor te zorgen dat hij er niet onmiddellijk af valt.

oog
Kunstoog voor robots en blinden

Onze ogen zitten complex in elkaar. Ingenieurs proberen al jaren het menselijke oog na te maken om zo blinden (terug) te laten zien.

artikel
Wetenschappers hebben mogelijk een kleine doorbraak tegen Alzheimer

Bij mensen die leiden aan alzheimer worden de genen die voor nieuwe herinneringen zorgen, tegen gehouden door een genetische blokkade, in de vorm van een enzym.

Wetenschappers zijn erin geslaagd om geheugenverlies tegen de gaan door het enzym dat dit probleem veroorzaakt te gaan manipuleren. Dat is voorlopig wel nog maar enkel gelukt bij muizen. Maar het is wel al een grote stap richting een geneesmiddel tegen dementie. Iets wat tot nu toe nog steeds ongeneeslijk is.

adn
Kunnen we binnenkort onze kinderen zelf samenstellen?

“Blauwe ogen, blond haar, en zonder sproetjes als dat kan!” Zo kunnen we misschien in de toekomst de zwangerschap gaan manipuleren. Al onze uiterlijke kenmerken worden bepaald door ons DNA. Wetenschappers komen elke dag meer te weten over hoe onze genetische code in elkaar zit.

hondenneus
Een hondenneus in je smartphone

Een hondenneus is zeer goed in het opmerken van verschillende, specifieke geuren. Alexander Cruz (KU Leuven – VUB – Imec) zoekt naar een manier om er één in je smartphone te verwerken.

Ontdek ook…