artikel

Op Venus werd nooit gedacht dat er leven zou bestaan. De planeet heeft een gemiddelde temperatuur van 500°C en in de lucht hangen verstikkende wolken van zwavelzuur. En toch hebben wetenschappers een heel grote hoeveelheid fosfine gevonden.

Die stof komt hier op aarde ook voor, maar wordt alleen gemaakt (in die hoeveelheid) door organismen die overleven zonder zuurstof. Het is nog geen uitsluitend bewijs, en het roept ook veel vragen op. Waar zouden die organismen overleven? De meest realistische plek zou dan in de wolken zijn, waar de temperatuur het laagst is. Maar dat verklaart nog niet hoe die organismen die hoge hoeveelheid zwavelzuur kunnen verdragen.

Lees ook…

Women in stem
Al gehoord van "STEMinist"?

Kiezen tussen "brains" of "beauty"? Hoeft helemaal niet !

Françoise Chombar, voorzitter van het STEM-platform, denk alvast dat meisjes even geschikt voor wetenschap en techniek als jongens. En wij zijn daar zeker meer akkoord !

meme
meme
artikel 14
Bacteriën in de zeebodem vormen stroomkabels

In de bodem van de zee zitten bacteriën. Die bacteriën vormen kabels die elektrisch geladen zijn. Vlaamse en Nederlandse onderzoekers hebben onderzocht hoeveel stroom die kabels bevatten en het is niet weinig!

meme 17
meme 8 NL

Ontdek ook…