artikel

Op Venus werd nooit gedacht dat er leven zou bestaan. De planeet heeft een gemiddelde temperatuur van 500°C en in de lucht hangen verstikkende wolken van zwavelzuur. En toch hebben wetenschappers een heel grote hoeveelheid fosfine gevonden.

Die stof komt hier op aarde ook voor, maar wordt alleen gemaakt (in die hoeveelheid) door organismen die overleven zonder zuurstof. Het is nog geen uitsluitend bewijs, en het roept ook veel vragen op. Waar zouden die organismen overleven? De meest realistische plek zou dan in de wolken zijn, waar de temperatuur het laagst is. Maar dat verklaart nog niet hoe die organismen die hoge hoeveelheid zwavelzuur kunnen verdragen.

Lees ook…

hondenneus
Een hondenneus in je smartphone

Een hondenneus is zeer goed in het opmerken van verschillende, specifieke geuren. Alexander Cruz (KU Leuven – VUB – Imec) zoekt naar een manier om er één in je smartphone te verwerken.

artikel
Waarom wordt waterstof niet meer gebruikt om te vliegen?

Waterstof werd vroeger gebruikt als brandstofmiddel in zeppelins. Een zeppelin was een soort luchtschip gebaseerd op het principe van een luchtballon. Omdat waterstof veel lichter is dan zuurstof was dat dus de ideale stof om transportmiddelen de lucht in te krijgen. Bovendien was dat ook veel gemakkelijker te verkrijgen dan helium.

meme

Ontdek ook…