Het element fluor komt in monoatomische vorm niet voor in de natuur. Het komt uitsluitend voor in verbinding met andere elementen. Bijvoorbeeld chloorfluorkoolwaterstoffen of fluorkoolwaterstoffen worden veel toegepast als koelmiddel, reinigingsmiddel of drijfgas. Vanwege de aantasting van de ozonlaag verschuift het gebruik van chloorhoudende verbindingen naar verbindingen zonder chloor, dus met fluor en waterstof.

Lees ook…

Wetenschappers hebben duurzame kerosine gemaakt
De brandstof dat vliegtuigen gebruiken om te kunnen vliegen is heel vervuilend. Omdat mensen de laatste jaren meer en meer het vliegtuig nemen, is dit dus niet goed voor onze planeet. Daarom zijn wetenschappers volop bezig met alternatieve brandstoffen te maken. En dat is gelukt.

Wetenschappers vinden de eerste planeet waarvan de kern zichtbaar is
Wetenschappers hebben de eerste planeet gevonden waarvan de kern zichtbaar is! Dat is een unieke vondst omdat ze nu echt kunnen gaan analyseren hoe de kern van een planeet in elkaar zit.

Helium
Helium is een kleurloos en reukloos edelgas en heeft het laagste kookpunt van alle elementen. Het is na waterstof het meest voorkomende element in het universum. Het was het eerste gas dat werd gebruikt om luchtballonnen en luchtschepen mee te vullen. Het wordt tegenwoordig ook gebruikt voor hoogteonderzoek en meteorologische ballonnen.

Kunnen we binnenkort onze kinderen zelf samenstellen?
“Blauwe ogen, blond haar, en zonder sproetjes als dat kan!” Zo kunnen we misschien in de toekomst de zwangerschap gaan manipuleren. Al onze uiterlijke kenmerken worden bepaald door ons DNA. Wetenschappers komen elke dag meer te weten over hoe onze genetische code in elkaar zit.

Honger de dag na een avondje zwaar drinken? Dat is normaal.
Een proteïne is de oorzaak van de honger bij muizen.

Kunstoog voor robots en blinden
Onze ogen zitten complex in elkaar. Ingenieurs proberen al jaren het menselijke oog na te maken om zo blinden (terug) te laten zien.

Wist je dat?
Daarmee kan je naar Pluto en terug!