Mondmaskers zijn vandaag onmisbaar als je de straat op moet. Maar deze kunnen snel heel vies worden en daardoor kan je net sneller ziek worden! Wetenschappers hebben daarom een speciaal mondmasker ontwikkeld dat zichzelf schoonmaakt. Wanneer je het mondmasker een uurtje in de zon legt, zijn 99,9999% van alle bacteriën en virussen die erop zaten gestorven. Deze maskers zijn gemaakt door positief geladen kettingen van 2-diethylaminoethylchloride te binden met katoen. Dat mengsel verfden ze dan in een oplossing van negatief geladen fotosynthese. Het mondmasker van de toekomst!

Lees ook…

"Pano" en de race tegen de klok in ziekenhuizen en labs: "Niet bang om coronavirus op te lopen, wel om uit te vallen"
Niets is nog wat het was sinds vorige week, toen premier Sophie Wilmès (MR) de coronamaatregelen afkondigde. Het land gaat door zijn zwaarste crisis – zeggen sommigen – sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu het land, en de wereld, een ongezien gevecht leveren tegen een ongrijpbaar virus, dook het Eén-programma "Pano" achter de schermen van die strijd. In ziekenhuizen. Maar ook in een Leuvens laboratorium, waar met man en macht gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus.
Er is mogelijk buitenaards leven op Venus
Op Venus werd nooit gedacht dat er leven zou bestaan. De planeet heeft een gemiddelde temperatuur van 500°C en in de lucht hangen verstikkende wolken van zwavelzuur. En toch hebben wetenschappers een heel grote hoeveelheid fosfine gevonden.

Van tandpasta naar tandtablet
Iedereen gebruikt gemiddeld 6 tot 10 tandpastatubes per jaar. Dat zijn 114,6 miljoen tubes die per jaar in België worden weggesmeten.

Waarom wordt waterstof niet meer gebruikt om te vliegen?
Waterstof werd vroeger gebruikt als brandstofmiddel in zeppelins. Een zeppelin was een soort luchtschip gebaseerd op het principe van een luchtballon. Omdat waterstof veel lichter is dan zuurstof was dat dus de ideale stof om transportmiddelen de lucht in te krijgen. Bovendien was dat ook veel gemakkelijker te verkrijgen dan helium.