oog

Onze ogen zitten complex in elkaar. Ingenieurs proberen al jaren het menselijke oog na te maken om zo blinden (terug) te laten zien.

De uitdaging zit in het netvlies. Dat is het koepelvormige gebied, aan de achterkant van onze oogbol, dat bedekt is met lichtgevoelige cellen. Die koepelvorm is heel moeilijk na te maken.

Het is wetenschappers reeds gelukt om een kunstmatig oog te maken door middel van vloeibaar zout, nanodraden en aluminiumoxidemembraam. Wat al een grote stap is!

Nu rest hen nog echter de uitdaging hoe ze dat ook kunnen laten communiceren met onze hersenen.

Lees ook…

hondenneus
Een hondenneus in je smartphone

Een hondenneus is zeer goed in het opmerken van verschillende, specifieke geuren. Alexander Cruz (KU Leuven – VUB – Imec) zoekt naar een manier om er één in je smartphone te verwerken.

Meme Walt Disney
plastique
Is er binnenkort nergens op aarde nog plastic afval te vinden?

Plastic is nodig in ons dagelijkse leven, maar door al jarenlang plastic flesjes, rietjes, zakjes... weg te gooien zonder veel nadenken, is onze natuur sterk vervuild. Spijtig genoeg is het ook erg moeilijk afbreekbaar. Hierdoor zwerft een groot deel van al dat plastic afval nog steeds rond op deze aarde.

stamcel
Wetenschappers creëren een nieuwe vorm van leven

Kleine klompjes cellen die zich kunnen voortbewegen, samenwerken en zichzelf herstellen als ze beschadigd zijn. Xenobots heten ze. Een nieuwe vorm van leven, ontworpen door een computer en gebouwd uit kikkercellen.

Operateur de production pharma (Chérine)
Farma productieoperator

Chérine maakt een lavalamp en leg je uit wat de job industriële farma productieoperator inhoud!

Ontdek ook…