
Lees ook…

Waarom is Astaat de zeldzaamste stof op aarde?
Astaat is zo zeldzaam dat niet bekend is hoe het eruitziet, daarnaast zouden hoeveelheden die groot genoeg zijn om met het blote oog waar te nemen meteen verdampen door de intense radioactiviteit.
Astaat komt van nature nauwelijks op aarde voor, de totale hoeveelheid in de aardkorst op enig moment bedraagt nog geen 30 gram. Astaat ontstaat heel even als vervalproduct in uranium- en thoriumertsen in sommige vervalketens. Deze isotopen vervallen echter zelf binnen enkele seconden weer tot andere elementen.

Waarom een bierbrouwer ook een beetje chemicus is
Bier, het is 1 van de meest populaire drankjes ter wereld. Wereldwijd wordt het gemaakt en gesmaakt. Maar wist je dat het maken van bier een heel chemisch proces is?

Hoe wordt het Pfizer vaccin gemaakt?
In deze reeks tonen we hoe producten die we elke dag gebruiken worden gemaakt. Aflevering 1: Het Pfizer vaccin!

Waarom wordt waterstof niet meer gebruikt om te vliegen?
Waterstof werd vroeger gebruikt als brandstofmiddel in zeppelins. Een zeppelin was een soort luchtschip gebaseerd op het principe van een luchtballon. Omdat waterstof veel lichter is dan zuurstof was dat dus de ideale stof om transportmiddelen de lucht in te krijgen. Bovendien was dat ook veel gemakkelijker te verkrijgen dan helium.

Chloor
Chloor is een reactief groengeel gas dat met vrijwel alle andere elementen verbindingen aangaat. De bekendste is NaCl, te vinden in keukenzout en zeewater. Chloor is ruimschoots aanwezig in oceanen, met een gewichtsaandeel van bijna 2%. Zeeën en oceanen bevatten 30 tot 40 gram zout per liter. Chloorgas is het allereerste chemische wapen, gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gelukkig heeft het element ook z'n goede kanten.