Natrium is een zilverkleurig alkalimetaal. Natrium is al lange tijd bekend in allerlei verbindingen. Tijdens de Middeleeuwen werden natriumhoudende verbindingen gebruikt als middel tegen hoofdpijn. Ook is het 1 van de grootste bestanddelen van natriumchloride (keukenzout).

Lees ook…

Nieuw mineraal ontdekt binnenin een diamant
"De Canadese geologen haalden het korreltje uit de diamant en onderwierpen het aan een grondige scheikundige analyse.
Het korreltje is zes keer kleiner dan een zandkorrel.
De onderzoekers hebben het de naam goldschmidtiet gegeven, als eerbetoon aan Victor Moritz Goldschmidt."

Antwerpse chemiebedrijven schakelen vanaf 2024 over van drinkwater naar dokwater
Water is in de chemiesector een cruciale grondstof die ook ingezet wordt voor stoomproductie of als koelwater. Voor dat proceswater pompen chemiebedrijven in de Antwerpse haven ook drinkwater op uit het Albertkanaal. Een nieuwe waterfabriek zou dat vanaf 2024 kunnen veranderen.
Dankzij een nieuwe ontziltingsinstallatie kunnen de Antwerpse chemiebedrijven Covestro en Evonik vanaf 2024 dokwater inzetten voor hun industriële processen. Door de investering zouden de bedrijven hun drinkwatergebruik met 98 procent verminderen en zo jaarlijks miljoenen liters drinkwater uitsparen.

De Nobelprijs chemie 2020 werd gewonnen door de mensen die de CRISPR-Cas9-techniek uitgevonden hebben
De Nobelprijs chemie van 2020 werd gewonnen door Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna, voor de ontwikkeling van de CRISPR-Cas9-techniek: een ‘genetische schaar’ die precieze wijzigingen in het DNA toelaat.

Er zijn ongeveer 350.000 chemicaliën in omloop
En van een groot deel weten we te weinig. In bijna alles wat we gebruiken worden chemicaliën verwerkt. Maar hoeveel verschillende stoffen zijn er eigenlijk? Op die hamvraag wilde een onderzoeksteam in een nieuwe studie een antwoord formuleren. De laatste keer dat dit werd onderzocht bleken er ruim 100.000 verschillende industriële chemicaliën te bestaan. Maar dat blijken er nu veel meer te zijn: zo rond de 350.000.
Wat zijn chemicaliën?

De bodem van de oceaan lost op
Onze levensstijl heeft nog meer invloed op de natuur dan gedacht. De oceaanbodem bestaat uit het mineraal calciet, gevormd uit skeletten en schelpen van dieren en koralen. Maar door de grote uitstoot van CO2, die zelf de bodem bereikt, worden de oceanen zuurder. Zo zuur dat al die skeletten en schelpen letterlijk oplossen.
Dat is duidelijk te merken omdat de bodem een kenmerkende witte kleur heeft, maar nu dus steeds meer donkerbruin wordt. Dit kan grote gevolgen hebben op het zeeleven zoals we dat kennen.

Waterstof
Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Meer dan 90% van de atomen in het heelal zijn waterstofatomen. Het komt in normale omstandigheden voor als kleurloos, reukloos en zeer ontvlambaar. Het wordt onder andere toegepast voor de productie van zoutzuur, als raketbrandstof, het koelen van generatoren…