artikel

Als je aan luchtvervuiling denkt, denk je waarschijnlijk aan auto's, maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat bij zeer warm weer de verharde weg ook de lucht vervuilt. Onderzoekers hebben ontdekt dat de opwarming van asfalt, in combinatie met de aanwezigheid van zonlicht, een chemische reactie veroorzaakt waarbij gevaarlijke verontreinigende stoffen vrijkomen.

Als de zon schijnt, neemt de uitstoot toe; tot 300 procent. Dit toont aan dat zonnestraling, en niet alleen temperatuur, de uitstoot verhoogt. We kunnen niet zonder wegen. Dit is de reden waarom wetenschappers werken aan innovatieve materialen en technologieën, zoals bijvoorbeeld onderling verbonden spanningssensoren en glasvezel of nanomaterialen waardoor de weg zelf kan diagnosticeren wanneer er vervorming, schade of analysator is verkeer, of een zonneweg die transparant zou zijn en fotovoltaïsche collectoren zou bevatten, wegen gemaakt van gebroken glas waardoor elektriciteit in het openbare netwerk kan worden geïnjecteerd, de wegverlichting van stroom kan voorzien of zelfs de batterijen kan opladen van elektrische voertuigen tijdens het rijden. We hebben het ook over het verwarmen of koelen van bestrating en biologische materialen zoals microalgen. En ja, er beweegt zich veel op dit gebied!

Lees ook…

hondenneus
Een hondenneus in je smartphone

Een hondenneus is zeer goed in het opmerken van verschillende, specifieke geuren. Alexander Cruz (KU Leuven – VUB – Imec) zoekt naar een manier om er één in je smartphone te verwerken.

element
Fluor

Het element fluor komt in monoatomische vorm niet voor in de natuur. Het komt uitsluitend voor in verbinding met andere elementen.

Ontdek ook…