Bier, het is 1 van de meest populaire drankjes ter wereld. Wereldwijd wordt het gemaakt en gesmaakt. Maar wist je dat het maken van bier een heel chemisch proces is?
Bier in de meest eenvoudige vorm is gerst, water, hop en gist. Gist zet de suikers in graan (naast water, hop en gist het vierde ingrediënt van bier) om in alcohol en koolstofdioxide. Alcohol is een smaak op zich en zorgt bovendien ook voor zoetheid. Koolstofdioxide, dat zijn de bubbels in je bier. Daarnaast maken de gisten ook honderden verschillende smaak- en geurstoffen. Gist produceert vooral fruitige aroma’s (banaan, peer, tropische vruchten, appel, rozen) maar ook kruidige toetsen zoals kruidnagel.
Maar hoe werkt gisten dan?
Gisten zijn eencellige schimmels die zich seksueel voortplanten. Een gist kweken is vrij eenvoudig: je dropt twee gisten samen en hoopt dat het klikt. We hebben een collectie met giststammen waarvan we de eigenschappen goed kennen: welke suikers ze eten, hoeveel alcohol ze produceren, welke smaken ze genereren. Daaruit kiezen we twee gisten met interessant eigenschappen en laten ze kruisen. Dan is het enkel nog afwachten of er tussen het nageslacht gisten zitten met de eigenschappen waar we naar op zoek waren.