artikel

Bier, het is 1 van de meest populaire drankjes ter wereld. Wereldwijd wordt het gemaakt en gesmaakt. Maar wist je dat het maken van bier een heel chemisch proces is?

Bier in de meest eenvoudige vorm is gerst, water, hop en gist. Gist zet de suikers in graan (naast water, hop en gist het vierde ingrediënt van bier) om in alcohol en koolstofdioxide. Alcohol is een smaak op zich en zorgt bovendien ook voor zoetheid. Koolstofdioxide, dat zijn de bubbels in je bier. Daarnaast maken de gisten ook honderden verschillende smaak- en geurstoffen. Gist produceert vooral fruitige aroma’s (banaan, peer, tropische vruchten, appel, rozen) maar ook kruidige toetsen zoals kruidnagel.

Maar hoe werkt gisten dan?

Gisten zijn eencellige schimmels die zich seksueel voortplanten. Een gist kweken is vrij eenvoudig: je dropt twee gisten samen en hoopt dat het klikt. We hebben een collectie met giststammen waarvan we de eigenschappen goed kennen: welke suikers ze eten, hoeveel alcohol ze produceren, welke smaken ze genereren. Daaruit kiezen we twee gisten met interessant eigenschappen en laten ze kruisen. Dan is het enkel nog afwachten of er tussen het nageslacht gisten zitten met de eigenschappen waar we naar op zoek waren.

Lees ook…

meme 12
element
Stikstof

Stikstof is een niet-metaal uit de stikstofgroep en een reukloos en kleurloos gas dat 78% van de aardatmosfeer uitmaakt. Het wordt vaak gebruikt in het maken van explosieven. Wanneer je te veel stikstof inademt kan je ervan stikken, (vandaar de naam stikstof).

SpacEx
Hoe krijgen we een raket de ruimte in?

Onlangs waren we getuige van de eerste commerciële bemande raketlancering. SpaceX van Elon Musk schreef daarmee geschiedenis. Bij een lancering komt heel wat wetenschap aan te pas, dus ook chemische reacties.

artikel
Wetenschappers hebben mogelijk ontdekt hoe het eerste leven op aarde is ontstaan

Wetenschappers hebben een chemische reactie ontdekt uit een mengeling van DNA en RNA. De bouwstenen waaruit elk leven wezen is ontstaan. Ze konden aantonen dat een eenvoudige verbinding, diamidofosfaat (DAP), kleine bouwsteentjes van DNA chemisch aan elkaar kan hebben gekoppeld tot strengen van oer-DNA.

Deze ontdekking is een belangrijke stap naar de ontwikkeling van een gedetailleerd chemisch model voor hoe de eerste levensvormen ontstaan zijn op aarde!

artikel
Waarom is Astaat de zeldzaamste stof op aarde?

Astaat is zo zeldzaam dat niet bekend is hoe het eruitziet, daarnaast zouden hoeveelheden die groot genoeg zijn om met het blote oog waar te nemen meteen verdampen door de intense radioactiviteit.

Astaat komt van nature nauwelijks op aarde voor, de totale hoeveelheid in de aardkorst op enig moment bedraagt nog geen 30 gram. Astaat ontstaat heel even als vervalproduct in uranium- en thoriumertsen in sommige vervalketens. Deze isotopen vervallen echter zelf binnen enkele seconden weer tot andere elementen.

Ontdek ook…