Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Meer dan 90% van de atomen in het heelal zijn waterstofatomen. Het komt in normale omstandigheden voor als kleurloos, reukloos en zeer ontvlambaar. Het wordt onder andere toegepast voor de productie van zoutzuur, als raketbrandstof, het koelen van generatoren…

Lees ook…

Parfum is ook chemie!
Een goed parfum bestaat uit een mengsel van synthetische en natuurlijke producten. De synthetische ingrediënten maken het mogelijk om het parfum te structureren en langer te laten duren, en de natuurlijke componenten geven leven aan een geurende compositie dankzij hun verschillende reukfacetten. Volledig natuurlijke geuren zijn over het algemeen erg zwaar en gaan niet lang mee. Volledig synthetische parfums zijn eentonig, zonder levendigheid.

Hoe wordt het Pfizer vaccin gemaakt?
In deze reeks tonen we hoe producten die we elke dag gebruiken worden gemaakt. Aflevering 1: Het Pfizer vaccin!

Olympische skiërs kunnen zonder chemie niet winnen
Wat heb je nodig om een Olympische medaille te winnen? Jaren ervaring en training, een goede uithouding en … chemie. Om zo snel mogelijk beneden te geraken, maken skiërs gebruik van wax onderaan hun latten. De juiste wax kan ervoor zorgen dat je net wat sneller bent dan je tegenstander. De ene wax maakt je latten gladder zodat je sneller gaat, de andere wax kan je meer grip geven zodat je gemakkelijker door de bochten kan. De eigenschappen van die wax wordt bepaald door de chemicaliën die erin worden gestopt. Zo zie je dat er vaak meer bij komt kijken dan je denkt.

Astronauten kunnen bakstenen maken uit maanstof en hun eigen urine
Materiaal van de aarde naar de ruimte krijgen is heel duur. Dus als we een kolonie op de maan willen bouwen zullen we creatief moeten zijn. Daarom hebben wetenschappers een manier bedacht om bakstenen te maken met je eigen urine en maanstof.

Waarom ziet de lucht rood bij hevige bosbranden?
Momenteel woedt er een hevige bosbrand in Californië. Door de immense omvang en de grote hoeveelheid roet, ziet de lucht daar felrood. Een spectaculair zicht en prachtig om naar te kijken. Maar het is een beeld met een verwoestende betekenis en het is zeer ongezond.

Antwerpse chemiebedrijven schakelen vanaf 2024 over van drinkwater naar dokwater
Water is in de chemiesector een cruciale grondstof die ook ingezet wordt voor stoomproductie of als koelwater. Voor dat proceswater pompen chemiebedrijven in de Antwerpse haven ook drinkwater op uit het Albertkanaal. Een nieuwe waterfabriek zou dat vanaf 2024 kunnen veranderen.
Dankzij een nieuwe ontziltingsinstallatie kunnen de Antwerpse chemiebedrijven Covestro en Evonik vanaf 2024 dokwater inzetten voor hun industriële processen. Door de investering zouden de bedrijven hun drinkwatergebruik met 98 procent verminderen en zo jaarlijks miljoenen liters drinkwater uitsparen.