artikel

Onderzoekers van de universiteit van Leiden hebben een boot gebouwd. Maar niet zomaar eentje: een minuscuul klein exemplaar. Het bootje is zo uniek, dat hij zelfs het allerkleinste 3D-geprinte schip ter wereld is. We kunnen er dus niet mee de oceaan op. Maar het bootje kan ons wel veel nieuwe inzichten verschaffen over zogenaamde ‘microzwemmers’.

Het microbootje is ongelofelijk klein: van boeg tot achtersteven meet dit bootje slechts 30 micrometer. Voor je eigen beeldvorming, dat is ongeveer een derde van de dikte van een haar. Met deze grootte vestigen de onderzoekers een heus wereldrecord. Want nog nooit is iemand erin geslaagd om zo’n klein bootje met behulp van een 3D-printer te vervaardigen.

Lees ook…

meme
wjd
Wist je dat?

Daarmee kan je naar Pluto en terug!

element
Fluor

Het element fluor komt in monoatomische vorm niet voor in de natuur. Het komt uitsluitend voor in verbinding met andere elementen.

artikel
Parfum is ook chemie!

Een goed parfum bestaat uit een mengsel van synthetische en natuurlijke producten. De synthetische ingrediënten maken het mogelijk om het parfum te structureren en langer te laten duren, en de natuurlijke componenten geven leven aan een geurende compositie dankzij hun verschillende reukfacetten. Volledig natuurlijke geuren zijn over het algemeen erg zwaar en gaan niet lang mee. Volledig synthetische parfums zijn eentonig, zonder levendigheid.

SpacEx
Hoe krijgen we een raket de ruimte in?

Onlangs waren we getuige van de eerste commerciële bemande raketlancering. SpaceX van Elon Musk schreef daarmee geschiedenis. Bij een lancering komt heel wat wetenschap aan te pas, dus ook chemische reacties.

meme

Ontdek ook…