
Lees ook…

Een hondenneus in je smartphone
Een hondenneus is zeer goed in het opmerken van verschillende, specifieke geuren. Alexander Cruz (KU Leuven – VUB – Imec) zoekt naar een manier om er één in je smartphone te verwerken.

Berylium
Beryllium is een donkergrijs aardalkalimetaal. Het is een goed materiaal om röntgenvensters van te maken omdat deze straling gezien de lage massadichtheid van beryllium niet sterk wordt geabsorbeerd en het metaal aan de andere kant sterk genoeg is om een vacuümsysteem te kunnen afsluiten.

Waarom ziet de lucht rood bij hevige bosbranden?
Momenteel woedt er een hevige bosbrand in Californië. Door de immense omvang en de grote hoeveelheid roet, ziet de lucht daar felrood. Een spectaculair zicht en prachtig om naar te kijken. Maar het is een beeld met een verwoestende betekenis en het is zeer ongezond.

Helium
Helium is een kleurloos en reukloos edelgas en heeft het laagste kookpunt van alle elementen. Het is na waterstof het meest voorkomende element in het universum. Het was het eerste gas dat werd gebruikt om luchtballonnen en luchtschepen mee te vullen. Het wordt tegenwoordig ook gebruikt voor hoogteonderzoek en meteorologische ballonnen.

Hoe krijgen we een raket de ruimte in?
Onlangs waren we getuige van de eerste commerciële bemande raketlancering. SpaceX van Elon Musk schreef daarmee geschiedenis. Bij een lancering komt heel wat wetenschap aan te pas, dus ook chemische reacties.

Waarom een bierbrouwer ook een beetje chemicus is
Bier, het is 1 van de meest populaire drankjes ter wereld. Wereldwijd wordt het gemaakt en gesmaakt. Maar wist je dat het maken van bier een heel chemisch proces is?