Lees ook…

Astronauten kunnen bakstenen maken uit maanstof en hun eigen urine
Materiaal van de aarde naar de ruimte krijgen is heel duur. Dus als we een kolonie op de maan willen bouwen zullen we creatief moeten zijn. Daarom hebben wetenschappers een manier bedacht om bakstenen te maken met je eigen urine en maanstof.

Neon
Het edelgas neon is bijzonder inert, het is waarschijnlijk het minst reactief van alle elementen. Er zijn weinig toepassingen voor neon. Het is wel heel bekend als het gas waarmee je warm rood licht kunt maken in gasontladingslampen. Neon komt voor in de aardse atmosfeer en is het op vier na meest voorkomende element van het heelal.

Bacteriën in de zeebodem vormen stroomkabels
In de bodem van de zee zitten bacteriën. Die bacteriën vormen kabels die elektrisch geladen zijn. Vlaamse en Nederlandse onderzoekers hebben onderzocht hoeveel stroom die kabels bevatten en het is niet weinig!

Er zijn ongeveer 350.000 chemicaliën in omloop
En van een groot deel weten we te weinig. In bijna alles wat we gebruiken worden chemicaliën verwerkt. Maar hoeveel verschillende stoffen zijn er eigenlijk? Op die hamvraag wilde een onderzoeksteam in een nieuwe studie een antwoord formuleren. De laatste keer dat dit werd onderzocht bleken er ruim 100.000 verschillende industriële chemicaliën te bestaan. Maar dat blijken er nu veel meer te zijn: zo rond de 350.000.
Wat zijn chemicaliën?
Er is mogelijk buitenaards leven op Venus
Op Venus werd nooit gedacht dat er leven zou bestaan. De planeet heeft een gemiddelde temperatuur van 500°C en in de lucht hangen verstikkende wolken van zwavelzuur. En toch hebben wetenschappers een heel grote hoeveelheid fosfine gevonden.

Wetenschappers vinden de eerste planeet waarvan de kern zichtbaar is
Wetenschappers hebben de eerste planeet gevonden waarvan de kern zichtbaar is! Dat is een unieke vondst omdat ze nu echt kunnen gaan analyseren hoe de kern van een planeet in elkaar zit.

Ga naar de Biotechdag in Leuven!
Wil je meer weten over je eigen DNA? Wat de CRISPR techniek is? Hoe en waarom proefdieren gebruikt worden? Tijdens Biotech Glashelder in Leuven op zondag 20 oktober krijg je een antwoord op al je vragen. 18 biotechnologen komen je uitleggen wat hun beroep is.