artikel

As-tu déjà fait l'expérience? Avec un aimant, tu peux retirer des morceaux de fer de vos cornflakes. Mais pourquoi est-ce vraiment dedans?

Notre corps ne fabrique pas de fer seul. Pourtant, nous en avons besoin pour fonctionner correctement. Avec une carence en fer, ton corps peut produire moins d'hémoglobine dans les globules rouges. Les symptômes d'une carence en fer sont la fatigue, une faiblesse musculaire, des étourdissements et un visage pâle.

Heureusement, notre alimentation contient du fer. Le fer se trouve dans la viande, le poisson, les noix, les graines, les légumineuses et aussi dans les produits céréaliers, comme les cornflakes! Alors n'aies pas peur de ce petit morceau de fer dans ton petit-déjeuner, car c'est tout simplement très bon pour toi!

Lees ook…

meme 15
artikel
Waarom ziet de lucht rood bij hevige bosbranden?

Momenteel woedt er een hevige bosbrand in Californië. Door de immense omvang en de grote hoeveelheid roet, ziet de lucht daar felrood. Een spectaculair zicht en prachtig om naar te kijken. Maar het is een beeld met een verwoestende betekenis en het is zeer ongezond.

element
Berylium

Beryllium is een donkergrijs aardalkalimetaal. Het is een goed materiaal om röntgenvensters van te maken omdat deze straling gezien de lage massadichtheid van beryllium niet sterk wordt geabsorbeerd en het metaal aan de andere kant sterk genoeg is om een vacuümsysteem te kunnen afsluiten.

element
Waterstof

Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Meer dan 90% van de atomen in het heelal zijn waterstofatomen. Het komt in normale omstandigheden voor als kleurloos, reukloos en zeer ontvlambaar. Het wordt onder andere toegepast voor de productie van zoutzuur, als raketbrandstof, het koelen van generatoren…

element
Chloor

Chloor is een reactief groengeel gas dat met vrijwel alle andere elementen verbindingen aangaat. De bekendste is NaCl, te vinden in keukenzout en zeewater. Chloor is ruimschoots aanwezig in oceanen, met een gewichtsaandeel van bijna 2%. Zeeën en oceanen bevatten 30 tot 40 gram zout per liter. Chloorgas is het allereerste chemische wapen, gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gelukkig heeft het element ook z'n goede kanten.

artikel
Waarom is kernenergie onze grootste bron van elektriciteit?

Wereldwijd de grootste manier hoe wij elektriciteit opwekken is via kerncentrales. Maar kernenergie heeft ook een heel slecht imago. Denk aan de gevaren van radioactief afval, dat wordt veroorzaakt door deze centrales. Maar waarom gebruiken we het dan nog steeds?

Wat is kernenergie?

Ontdek ook…