artikel

L'astate est si rare qu'on ne sait pas à quoi il ressemble, et des quantités suffisamment importantes pour être vues à l'œil nu s'évaporeraient immédiatement en raison de la radioactivité intense.

L'astate est rarement présent sur terre par nature, la quantité totale dans la croûte terrestre est inférieure à 30 grammes. L'astate se forme brièvement comme produit de désintégration dans les minerais d'uranium et de thorium dans certaines chaînes de désintégration. Cependant, ces isotopes se désintègrent eux-mêmes en d'autres éléments en quelques secondes.

Aucune application industrielle régulière n'est connue pour l'astate. L'isotope astate-211 peut en principe être utilisé pour le traitement radiothérapeutique du cancer.

Lees ook…

meme 14
artikel
Parfum is ook chemie!

Een goed parfum bestaat uit een mengsel van synthetische en natuurlijke producten. De synthetische ingrediënten maken het mogelijk om het parfum te structureren en langer te laten duren, en de natuurlijke componenten geven leven aan een geurende compositie dankzij hun verschillende reukfacetten. Volledig natuurlijke geuren zijn over het algemeen erg zwaar en gaan niet lang mee. Volledig synthetische parfums zijn eentonig, zonder levendigheid.

artikel
De bodem van de oceaan lost op

Onze levensstijl heeft nog meer invloed op de natuur dan gedacht. De oceaanbodem bestaat uit het mineraal calciet, gevormd uit skeletten en schelpen van dieren en koralen. Maar door de grote uitstoot van CO2, die zelf de bodem bereikt, worden de oceanen zuurder. Zo zuur dat al die skeletten en schelpen letterlijk oplossen.

Dat is duidelijk te merken omdat de bodem een kenmerkende witte kleur heeft, maar nu dus steeds meer donkerbruin wordt. Dit kan grote gevolgen hebben op het zeeleven zoals we dat kennen.

meme
artikel
Binnenkort zitten we misschien nooit meer met een drinkwater tekort?

Die oplossing is een nieuwe techniek voor de ontzilting van zeewater, efficiënter, sneller, minder energie-intensief en minder vervuilend dan de ontzilting die momenteel over de hele wereld wordt uitgevoerd. Eind 2020 slaagde het fijne team er echter in om een unieke hybride structuur te creëren, die kunstmatige waterkanalen en een polyamidematrix combineert. Het resultaat: een biometrisch membraan dat lijkt op een sponsvormige bovenbouw. Het laat alleen watermoleculen door en de stroom die er doorheen gaat, is drie keer groter dan die van de huidige membranen.

Ontdek ook…