plastique

Le plastique est nécessaire dans notre vie quotidienne, mais en jetant des bouteilles, des pailles, des sacs... sans réfléchir, la nature est fortement polluée. Malheureusement, il est aussi très difficile à dégrader. Ainsi, une grande partie de tous ces déchets plastiques errent encore sur notre planète.

C'est pour cette raison que les scientifiques recherchent depuis plusieurs années l'élimination de la pollution plastique. Maintenant, ils ont peut-être réussi ! Les scientifiques français ont enfin trouvé une solution possible : ils ont adapté une enzyme bactérienne afin qu'elle puisse dégrader 90% d’une masse de 20 kilos de plastique en 10 h !

Tu veux en savoir plus? Clique sur le lien ci-dessous :

https://www.franceinter.fr/emissions/histoires-economiques/histoires-economiques-09-avril-2020

Lees ook…

oog
Kunstoog voor robots en blinden

Onze ogen zitten complex in elkaar. Ingenieurs proberen al jaren het menselijke oog na te maken om zo blinden (terug) te laten zien.

virus
"Pano" en de race tegen de klok in ziekenhuizen en labs: "Niet bang om coronavirus op te lopen, wel om uit te vallen"

Niets is nog wat het was sinds vorige week, toen premier Sophie Wilmès (MR) de coronamaatregelen afkondigde. Het land gaat door zijn zwaarste crisis – zeggen sommigen – sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu het land, en de wereld, een ongezien gevecht leveren tegen een ongrijpbaar virus, dook het Eén-programma "Pano" achter de schermen van die strijd. In ziekenhuizen. Maar ook in een Leuvens laboratorium, waar met man en macht gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus. 

artikel
Er kunnen hormoonverstoorders in cosmetica zitten en maar weinig mensen weten dat

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die de werking van hormonen in ons lichaam in de war kunnen sturen. Vaak gaat het om stoffen in alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals voedselverpakkingen, speelgoed, verzorgingsproducten en kledij. Ze komen in contact met onze huid, we ademen ze in en we krijgen ze binnen via onze voeding.

element
Boron

Boor is een zwart metalloïde. De benaming boor is afgeleid van het mineraal borax dat al sinds de oudheid wordt toegepast in de bereiding van glas. Boorzuur wordt veel gebruikt in de textielindustrie. In vuurwerk geeft toevoeging van het element een groene kleur.

Ontdek ook…