plastique

Le plastique est nécessaire dans notre vie quotidienne, mais en jetant des bouteilles, des pailles, des sacs... sans réfléchir, la nature est fortement polluée. Malheureusement, il est aussi très difficile à dégrader. Ainsi, une grande partie de tous ces déchets plastiques errent encore sur notre planète.

C'est pour cette raison que les scientifiques recherchent depuis plusieurs années l'élimination de la pollution plastique. Maintenant, ils ont peut-être réussi ! Les scientifiques français ont enfin trouvé une solution possible : ils ont adapté une enzyme bactérienne afin qu'elle puisse dégrader 90% d’une masse de 20 kilos de plastique en 10 h !

Tu veux en savoir plus? Clique sur le lien ci-dessous :

https://www.franceinter.fr/emissions/histoires-economiques/histoires-economiques-09-avril-2020

Lees ook…

element
Berylium

Beryllium is een donkergrijs aardalkalimetaal. Het is een goed materiaal om röntgenvensters van te maken omdat deze straling gezien de lage massadichtheid van beryllium niet sterk wordt geabsorbeerd en het metaal aan de andere kant sterk genoeg is om een vacuümsysteem te kunnen afsluiten.

pleister
Nooit meer bloed laten trekken dankzij deze pleister

Haat je ook naalden? Je bloed laten trekken vinden velen vreselijk. Nu is daar mogelijk een oplossing voor gevonden. Een pleister! Wetenschappers hebben een klein apparaatje ontwikkeld dat via je zweet ziektes kan opsporen. Het zit verstopt in een pleister die gemakkelijk je zweet kan opvangen. Het enige dat je moet doen is een je eens goed inspannen.

artikel
Olympische skiërs kunnen zonder chemie niet winnen

Wat heb je nodig om een Olympische medaille te winnen? Jaren ervaring en training, een goede uithouding en … chemie. Om zo snel mogelijk beneden te geraken, maken skiërs gebruik van wax onderaan hun latten. De juiste wax kan ervoor zorgen dat je net wat sneller bent dan je tegenstander. De ene wax maakt je latten gladder zodat je sneller gaat, de andere wax kan je meer grip geven zodat je gemakkelijker door de bochten kan. De eigenschappen van die wax wordt bepaald door de chemicaliën die erin worden gestopt. Zo zie je dat er vaak meer bij komt kijken dan je denkt.

Meme 10
element
Fluor

Het element fluor komt in monoatomische vorm niet voor in de natuur. Het komt uitsluitend voor in verbinding met andere elementen.

artikel
Waarom ziet de lucht rood bij hevige bosbranden?

Momenteel woedt er een hevige bosbrand in Californië. Door de immense omvang en de grote hoeveelheid roet, ziet de lucht daar felrood. Een spectaculair zicht en prachtig om naar te kijken. Maar het is een beeld met een verwoestende betekenis en het is zeer ongezond.

element
Stikstof

Stikstof is een niet-metaal uit de stikstofgroep en een reukloos en kleurloos gas dat 78% van de aardatmosfeer uitmaakt. Het wordt vaak gebruikt in het maken van explosieven. Wanneer je te veel stikstof inademt kan je ervan stikken, (vandaar de naam stikstof).

Ontdek ook…